K letošnímu Mezinárodnímu dni Romů, který připadá na 8. dubna, jsme pro vás připravili tematicky laděné vzdělávací materiály a zajímavosti z romské kultury. Můžete využít naše tipy na literaturu, divadlo, hudbu, venkovní únikovou hru, podcasty a další. Máme pro vás i zajímavý tip na originální romské šperky. Pojďme tak společně oslavit bohatství romské kultury!

Vzdělávací materiály

Dějiny Romů od holocaustu po současnost vyprávěné formou příběhů spojených s konkrétními místy představuje interaktivní mapa Krajinou příběhů. Najdete zde také informace o publikacích vhodných k výuce romské historie.

Muzeum romské kultury

Muzeum už řadu let buduje sbírkové fondy, které dokumentují kulturu a dějiny Romů. Dnes spravuje fondy tradičních řemesel a profesí, typů obydlí, vybavení interiéru, oděvů a šperků, výtvarného umění a spoustu písemného materiálu. Na virtuální prohlídku Muzea romské kultury se můžete vydat zde.

Vystřihovánka Aranka: muzeum vydává pro děti soubor vystřihovánek, na kterých jsou typické oděvy některých romských skupin. Panenku Aranku si děti mohou obléct do šatů španělských a olašských Romek.

Poslechněte si podcasty z dílny Muzea romské kultury. Zajímaví hosté a témata, která odhalují široký kontext historických, kulturních a společenských souvislostí mezinárodního romského hnutí.

Venkovní úniková hra

Dokážete vyřešit šifry, rébusy a mnohá jiná tajemství v uličkách staré Prahy? Chcete zažít dobrodružství? Vyzkoušejte novou venkovní únikovku z dílny Ara Art s názvem Tajemství nomádských rytířů. A pozor v rámci oslavy Mezinárodního dne Romů 2023 je hra zdarma! Výběr a rezervaci termínu můžete provést zde.

Hudba

Víte, jak zní romská hymna Djelem, Djelem v podání Idy Kelarové, sboru Čhavorenge a České filharmonie? Poslechněte si úchvatný záznam z pražského Rudolfina.

Romský klavírista, aranžér, skladatel a vokalista Tomáš Kačo si vždy šel za svým a nikým se nenechal odradit. Vyrůstal s jedenácti sourozenci v chudých poměrech a dnes prodává nejslavnější koncertní sály světa.

Nádherná hudba, kde se mísí nejen české a romské motivy dokazuje, jakou krásu lze stvořit tím, když vás obklopuje více kulturních vlivů.

Divadlo

Nový autorský projekt divadelní skupiny Ara Art DAJORI (Maminka) je monodramatem, které mapuje příběhy i témata romských žen na pozadí základních historických milníků 20. století. Uvádí Divadlo Husa na provázku, režie David Tišer.

A ještě jeden tip. Gádžové jsou do nebe taktéž v brněnském Divadle Husa na provázku. Režisér Jiří Havelka dal dohromady česko-romský tým performerů, kteří glosují o česko-romském soužití. O předsudcích, o (ne)možnostech korekce. S humorem i bez něj.

Literatura

Je sladší páníčkovo drbání za uchem nebo svoboda? Ikonická kniha, Tulák/Čarvagoš, slavné romské autorky Tery Fabiánové a Mileny Hübschmannové, podporavatelky romské kultury, vychází v těchto dnech v novém vydání.

A o čem kniha je? Tulák je voříšek. Od nikoho si nenechá poroučet, zato má fištrón a dobré srdce. Svému malému kamarádovi Míšovi vypráví o tuláckých dobrodružstvích, která ho z rodného statku přivedla třeba do romské osady nebo k cirkusu.

Straší ve sklepě mulové? Jaké to je mít deset sourozenců? Může hrát romská holka házenou? Babička vypráví o své složité cestě ze slovenské osady do českého velkoměsta, vnoučata žasnou a na plotně zatím probublávají voňavá povidla. To je další knižní novinka z nakladatelství Kher Povídání u povidel.

Máte rádi mluvené slovo? Poslechněte si tvorbu romských spisovatelů. V češtině a v romštině. Audiopovídky načetla například Barbora Hrzánová nebo Jan Cina, ale i nadšení amatéři.

Dokument

Pátrání po příbězích Romů, kteří padli v odboji za vlast, jež na ně zapomněla. Dokumentární film Jak jsem se stala partyzánkou Very Lackové je osobním příběhem, historickým pátráním, i mapováním romské identity.

Metodické materiály a tipy pro rozvoj sociálně znevýhodněných dětí

Metodika pro podporu předškolního vzdělávání – konkrétní náměty pro práci s dětmi jak ve výuce, tak pro rodiče doma anebo příručka Mají na to – Jak podpořit sociálně znevýhodněné děti na ZŠ

Designové šperky od romské umělkyně

Ručně vyráběné designové upcycle šperky romské umělkyně Nicole Taubinger. Její díla jsou zastoupena ve sbírkách nejen v Muzeu romské kultury, ale i ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, v Muzeu romské kultury v Brně, ve sbírce pražské FOX Gallery či v italské Luciano Benetton Collection. Nicole se ve své tvorbě dlouhodobě věnuje druhotnému využití užitkového plastu v kombinaci se stříbrnými komponenty.

Text: Vlasta Holéciová