Říká dnes už jedenáctiletá Viktorie, která navštěvovala předškolní klub naší členské organizace Vzájemné soužití. V září půjde Viky už do páté třídy základní školy. Naše spolupracovnice Aneta Suchá se jí zeptala na její vzpomínky a zážitky z předškolního vzdělávání.

Viki, ty jsi byla jedno z prvních dětí, které navštěvovalo náš předškolní klubík, pamatuješ si ještě na toto období?

Ano, vzpomínám si. Chodila jsem tam ještě s bráchou a taky tam pak chodila ještě moje sestřenice. Měla jsem to tam ráda. Paní učitelky na nás byly moc hodné. Moc mě to tam bavilo, vzpomínám si, že jsme pořád něco vyráběly. To bylo super, protože doma jsem si moc nemohla kreslit třeba vodovýma barvama, protože máma se bála, že bych hned všechno zašpinila. V klubíku jsem mohla kreslit, kdy jsem chtěla a taky si hrát s čím jsem chtěla.

Tak to jsem moc ráda, že máš takové hezké vzpomínky. I na mateřskou školu si vzpomínáš?

Jo, jo, tam jsem myslím chodila jen rok. Tam už to bylo ale jiné.

A proč to tam bylo jiné?

Vzpomínám si, že ze začátku se mi tam moc nelíbilo, byla jsem tam sama, protože bratr zůstal v klubíku. Doma jsem hodně brečela a chtěla jsem zpátky do klubíku. Potom jsem si našla kamarádky a bylo to lepší, taky jsem to tam už pak měla ráda. Doma jsme se jenom dívali na televizi, na pohádky, a tak a já se vždycky těšila až skončí víkend a půjdu do školky. Asi jsem se doma nudila.

Od září půjdeš už do páté třídy. Už víš, čím bys chtěla být?

Chtěla bych být zdravotní sestřička, už odmala jsem si pořád hrála na paní doktorku. To by mě moc bavilo, doufám, že budu mít ještě dobré známky, abych se dostala na dobrou školu. Sestřenice se dostala na obor zdravotní sestra, tak bych pak chtěla jít na stejnou školu.

Jak se těšíš na prázdniny?

Moc se těším, hlavně na léto, jak se budeme chodit koupat. Každý rok jezdím i na tábor, tak na to se taky moc těším, jsou tam různé výlety a stezka odvahy. To je vždycky největší sranda. Hlavně nebudu muset každé ráno vstávat, to nemám ráda.

Text: Aneta Suchá, spolupracovnice Platformy pro včasnou péči

Foto: Vzájemné soužití