Dnes Vám povyprávím pozoruhodný příběh, který započal své vyprávění před 23 lety.      Je to pozoruhodný, inspirativní a krásný příběh, který je zasazen do bolestného a zdevastovaného prostředí jedné sociálně vyloučené lokality. Jedná se o příběh jedné neziskové organizace jménem Romano jasnica.

Romano jasnica je spolek, který započal svou činnost již před více než 23 lety v jedné malé místnosti, která byla součástí bytu jednoho ze zakladatelů spolku. V té době byla jejich činnost spíše dobrovolnická a trvalo několik dalších let, než ze svých veřejně prospěšných činností udělali profesionální činnost.

“Včas, intenzivně, systematicky a zodpovědně jsou podmínky pro jakýkoliv úspěch, práci s rodinami a jejich dětmi nevyjímaje.”

Vše začalo v malém městě jménem Trmice. Trmice jsou předměstí krajského města Ústí nad Labem a jsou známé spíše pod pojmem „sociálně vyloučená lokalita.“ Pojem „předměstí“ se ve spojitosti s Trmicemi pomalu, ale jistě vytratil ze slovníků všech, kteří Trmice znají. Takže, když si to shrneme, jedná se o organizaci, která působí v sociálně vyloučené lokalitě, která se nachází ve strukturálně postiženém regionu. Pro lidi zvenčí to zní hrozivě, ale pro lidi z Trmic a z Romano jasnica to zní spíše bolestně. Oni totiž Trmice vnímají a označují pojmem „domov“.

To je pojem, který vystihuje jejich vztah k Trmicím a lidem, kteří zde žijí. Mnoho lidí zde trpí sociálním vyloučením, což byl také impulz, který vedl zakladatele k založení této organizace. Je to takový hezký příklad toho, kdy Romové (ale i neromové) pomáhají Romům (ale i neromům), kteří se potýkají se sociálním vyloučením. Jak bylo zmíněno úvodem, před 23 lety se začala činnost spolku díky chuti a nadšení  rozvíjet v bytě jednoho ze zakladatelů spolku, dnes organizace působí v šesti městech v Ústeckém kraji (Trmice, Louny, Postoloprty, Štětí, Krupka a Teplice). V těchto městech provozuje spolek jednak tzv. registrované sociální služby (nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, terénní program, odborné sociální poradenství a sociálně aktivizační službu pro rodiny s dětmi), ale rozvíjí i další související činnosti nebo služby (předškolní centra, výkon sociálně právní ochrany dětí, doučování dětí a podpora ve vzdělávání, komunitní práce, kulturní a zájmové činnosti).

 

Romano jasnica je krásným příkladem toho, že tvrdá práce přináší ovoce. Myslím si, že není na světě hřejivějšího pocitu nežli toho, který Vám říká, že děláte práci, která je přínosná a díky které mají lidé, kteří v životě neměli mnoho štěstí, možnost začít žít lepší život. Tento pocit může hřát všechny pracovníky v Romano jasnica, protože každý den podávají pomocnou ruku lidem, kteří to potřebují.  Proto je na místě popřát jim mnoho sil a také mnoho štěstí v jejich další práci, která není snadná, nicméně je potřebná a smysluplná.

Milada Džudžová, speciální pedagožka